fenerbahce
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

fenerbahce

fenerbahçe
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Fenerbahçe Erkek Voleybol Takımı Tarihçesi

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Yönetici
Yönetici
Admin


Mesaj Sayısı : 197
Kayıt tarihi : 01/09/08
Yaş : 30

Fenerbahçe Erkek Voleybol Takımı Tarihçesi Empty
MesajKonu: Fenerbahçe Erkek Voleybol Takımı Tarihçesi   Fenerbahçe Erkek Voleybol Takımı Tarihçesi Icon_minitimePtsi Eyl. 01, 2008 10:13 pm

FENERBAHÇE ERKEK VOLEYBOL TAKIMI

Birleşik Amerika’da 1895’de icat olunup, Avrupa’ya 1919’da yayılan Voleybol yurdumuzda 1921’den beri uygulanmaktadır.

Önce Y.M.C.A. Teşkilatı, sonra da okullarda yapılan bu sporda ilk parlayanlar Mühendis Mektebi ile Kabataş Sultanisi oldular. Üst üste birinci olan Mühendis Mektebi Takımı 1925’de müsabakalara “Üsküdar İdman Ocağı” ismi altında girip şampiyon oldu ise de 1926’da birinciliği, artık Beşiktaş Jimnastik Kulübü adına maçlar yapan Kabataş Sultanisi takımı kazandı.

Voleybolun yurdumuzda doğuşu ile beraber maçları ilgi ile izlenen Mühendislik Mektebi takımı genellikle Fenerbahçeli idiler. Önceleri Topçu Subayı yetiştirmek amacı ile (Mühendishane-i Berri-i Hümayun) adı altında kurulup bugün ismi (Teknik Üniversite) olan Mühendis Mektebi’nin 1911’de açılan bordo renkli kulübü, Fenerbahçe’nin o yıl şampiyon olan futbol takımından bek Arif Emiroğlu (şehit), haf Kemal Aşkın ve Kaleci Ali Sait tarafından kurulmuştu. Bu 3 Fenerbahçe’li girişimlerinden korka korka haberdar ettikleri Refik Fenmen bey tarafından, aksine, kutlanmışlar ve 5 altın lira ile desteklenmişlerdir.

1927’de okulun en iyi voleybolcuları olan 3. sınıftan Aziz Torun (Kaptan), Bedi Süheyl Enüstün, Fikret Germen, İsmail Hakkı (Ahbap), Yusuf ve Fahri, kurdukları (Ateş) takımı ile, İstanbul ligine Fenerbahçe adına girmeye başladılar. Fevkalade güzel ve ateş gibi oyunlarıyla Sarı-Lacivertli kulübe kazandırdıkları üst üste üç İstanbul Şampiyonluğu ile de büyük şöhrete ulaştılar.

Fenerbahçe Kulübü, voleybolda 1927, 1928, 1929, 1933, 1934, 1967, 1968, 1969 ve 1985 yıllarında olmak üzere, 9 kez İstanbul Şampiyonluğu’na ulaştı. Bunların ilk dördünün finallerini Beşiktaş ile oynadı ve kazandı. Bu nedenle, Türk voleybolu, doğuş döneminde hararetli bir Fenerbahçe-Beşiktaş rekabeti yaşamış ve bu rekabet bu spor dalının gelişme ve yayılmasında olumlu etkide bulunmuştur.

İki takım arasında ilk final maçı 6.5.1927’de Beyoğlu Amerikan Kulübü Salonu’nda rekor bir kalabalık önünde yapıldı. İlk seti 15-10 kazanan Beşiktaş, ikinci sette de 14-3 önde iken Fenerbahçe şahlanmış ve seti 14-16 almıştır. Üçüncü seti de 10-15 alan Fenerbahçe 1927 yılı İstanbul Şampiyonu oldu.

Fenerbahçe, 2. şampiyonluğu 1928’in 30 Mart günü yine Beşiktaş’la yaptığı final maçı sonunda kazandı. Pera, St. Benoit, Beşiktaş, Vefa, Fenerbahçe, Galatasaray, Yeni Yıldız, Etoile ve Amerikan Kulübü olarak, 8 kulüp arasındaki şampiyonanın final maçını günlük ve politik Vakit gazetesi 31 Mart 1928 sayısının 1. sayfasında “Fenerbahçe Voleybol Şampiyonu” başlığı ile duyurtmuş ve 2. sayfada şöyle devam etmiştir:

“İki aydan fazladır devam eden İstanbul Voleybol Birinciliği dün nihayet buldu. Şampiyon, geçen sene olduğu gibi, bu sene de büyük muvaffakiyet gösteren Fenerbahçe takımıdır. Zaten, baştan beri, Fenerbahçe-Beşiktaş takımları muvaffakiyetli oyun kabiliyetleriyle, birinciliğe en fazla layık görülmekte idiler. Fakat, işin alaka uyandıran tarafı, birinciliğin 2 kıymetli rakipten hangisine nasip olacağı keyfiyeti idi. Dün, Beyoğlu’ndaki Amerikan Kulübü’nde yapılan son müsabaka meseleyi hal etti:

Fenerbahçe takımı, voleybolu geçen seneki gibi, bu sene de Beşiktaştan daha iyi oynuyor.

Müsabaka çok heyecanlı oldu. Birinci devreyi Beşiktaş 4-15 kazanmıştı. 2. devre Fenerbahçe 15-8 galip gelince müsabaka çok calibi dikkat bir hal aldı. Neticeyi tayin edecek 3. devre büyük heyecanla takip edildi. Bu devre de 15-11 puanla Fenerbahçe lehine neticelenenince artık senenin Voleybol Şampiyonu anlaşılmış oluyordu. Fenerbahçe’yi tebrik ederiz.”

Fenerbahçe 25 Ocak 1929’da yine Beşiktaş’ı 15-13 ve 16-14 yenerek üçüncü kez şampiyonluğa ulaştı ve Galatasaray da üçüncü oldu. Bu üst üste 3. şampiyonluğu kazanan Fenerbahçe kadrosu:

Aziz Torun (K), Bedi Enüstün, Fikret Germen, İsmail Hakkı, Yusuf, Fahri ve Suphiye’den oluşmuştur. Yine Mühendis Mektebi talebesi ve Fenerbahçe bayan voleybol takımı kaptanı olan Suphiye Rıfat, takımda zaman zaman yer alırken, Türkiye’de erkek takımlarda yer alırken, Türkiye’de erkek takımlarda yer alan ilk bayan sporcu olmak özelliğini kazandı. Haftalık “Spor Alemi” dergisinin 31.1.1929 günü sayısının 5. sayfasında bu ilginç konuya şöyle eğilinmiştir:

“3 sene üst üste İstanbul Birinciliği’ni kazanan Fenerbahçe Voleybol Takımı bu seneki resmi müsabakalara bazı değişikliklerle iştirak etmiştir. Bu arada, Fenerbahçe Hanımlar Takımı Kaptanı Suphiye Rıfat hanım takıma dahil olmuştur. Memleketimiz sporunda ilk defa resmi müsabakalarda muhtelit (Karma) takım çıkararak yenilik meydana getirdiğinden Fenerbahçe’yi tebrik ederiz.”

Sonraları Genel Müdür, Müsteşar ve Milletvekili gibi mevkilerde hizmet veren yukarıdaki voleybolcuların 1929’da diplomalarını alıp yurda dağılmaları bu şubede durgunluk yarattı ve 1932’de, başta Tarık Gülerman, Mustafa Kemal, Enver, Sadık, Nihat, İbrahim ve Namık olarak, çoğunluğu yine Mühendislerden kurulu takım hemen sivrilip yine Beşiktaş’la finale kaldı. 21 Nisan 1933’de Galatasaray Kulübü salonunda gürültülü geçen bu final maçını da 15-10 ve 1-11 kazanan Fenerbahçe 4. kez şampiyon oldu.

İki grupta yapılan 1934 şampiyonasında, A grubunda Galatasaray, İstanbulspor, Feneryılmaz, Vefa ve Topkapı’dan Feneryılmaz; B grubunda da Fenerbahçe, Beşiktaş, Hilal ve Süleymaniye’den Fenerbahçe grup birincileri oldular ve 18 Mayıs 1934’deki final maçını 15-9 ve 15-11 kazanan Sarı-Lacivertliler 5. kez İstanbul şampiyonu oldular.

Salonsuzluk ve sportif çalışmaların futbol dalında yoğunlaştırılması voleybol şubesini 1935’den itibaren yeniden hareketsizliğe gömdü ve bu 1941’e kadar sürdü. O yıl Şube Kaptanı Y. Mühendis Mehmet Yalçıner’in gayreti, şubenin canlanmasına olanak vermiştir. Ancak, talimatname 2. kümeden başlamayı gerektiriyordu.

alıntı
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://fenerbahce.forummotion.com
 
Fenerbahçe Erkek Voleybol Takımı Tarihçesi
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
fenerbahce :: Diğer Branşlarımız-
Buraya geçin: