fenerbahce
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

fenerbahce

fenerbahçe
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Fenerbahçe'de Hentbol Tarihi - Rüştü Dağlaroğlu'ndan

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Yönetici
Yönetici
Admin


Mesaj Sayısı : 197
Kayıt tarihi : 01/09/08
Yaş : 30

Fenerbahçe'de Hentbol Tarihi - Rüştü Dağlaroğlu'ndan Empty
MesajKonu: Fenerbahçe'de Hentbol Tarihi - Rüştü Dağlaroğlu'ndan   Fenerbahçe'de Hentbol Tarihi - Rüştü Dağlaroğlu'ndan Icon_minitimePtsi Eyl. 01, 2008 10:08 pm

İlk kez 1915'de Almanya'da uygulanan "Handball" sporu, önce kadınlar arasında 20 x 40 metre kapalı salonlarda başladı. 1919'dan sonra erkekler arası 40 x 50 metre sahalara ve 1934'den itibaren de, o yıl Almanya'da kurulan ilk Federasyonu tarafından, nizami futbol sahalarına aktarılmıştır.

Yurdumuzda ilk kez 1923'de salonda oynanmaya başlanan hentbol, 1932'den itibaren gazi Terbiye Enstitüsü Beden Eğitimi Şubesi talebelerine öğretilmiş ve bu yoldan, önce okullar, sonra da spor kulüpleriyle bütün yurda yayılmıştır.

Spor Oyunları Federasyonu'na bağlanan Hentbol sporunda ilk bölge birincilikleri 1942'de, İlk Türkiye şampiyonası da 1945'de tertiplenmiş ve maçlar nizami futbol sahalarında oynanmıştır.

Hentbol'de ilk İstanbul bölge şampiyonluğu 1942-43 mevsiminde yapıldı ve Defterdar Kulübü şampiyon oldu. Bunu, Fenerbahçe'nin 1943-44 ve 1944-45'de üstüste kazandığı iki İstanbul şampiyonluğu izlemiştir. Böylece, 1945'de Ankara'da yapılan ilk Türkiye şampiyonasunda İstanbul'u birinci Fenerbahçe ile ikinci Galatasaray temsil etmişler ve sonunda Ankara şampiyonu Harbokulu birinci, Fenerbahçe 2., Muhafızgücü 3., ve Galatasaray 4. olmuşlardır. Bu ilk Türkiye şampiyonasına katılan Fenerbahçe Hentbol Takımı:
Nuri Pekesen, Faruk Hızer, Sadi Sezen, Numan Uzun, İsmet Aldinç, Kemal Aksur, Sabri Kiraz, Halim Uluşahin (K), Recep, Salahattin'den oluşmuştur.

Türkiye şampiyonasında en heyecanlı maç 30 Haziran 1945 günü oynanan Fenerbahçe-Muhafızgücü karşılaşması oldu. 3-3 ve 7-7 beraberliklerden sonra, durum uzatmada da 10-10 iken, Halim Uluşahin Fenerbahçe'yi finalist yapan 11. golü attı. Final maçını ise 5/7 Harbokulu kazandı.

Hentbol şubesi Fenerbahçe kulübünde 1942 yılında Haydarpaşa Lisesi öğrencileriyle birlikte kurulmuştur. Okulun beden eğitimi öğretmeni Abdi Atamer'in o sırada Fenerbahçe Stadı Müdürü de olması, aynı okulda öğretmen muavini olan Muhtar Sencer'in girişimiyle, bu imkanı sağladı. Ancak, ilk yıllar mahrumiyet içinde yüzen, hatta üstüste şampiyonlukları Haydarpaşa lisesinin Kırmızı-Beyaz formaları ile oynayıp kazanan Fenerbahçe Hentbol Şubesi, 1946'da da kazandığı İstanbul Şampiyonluğundan çirkin bir tertiple ikinciliğe düşürülüp Türkiye birinciliğine katılmak hakkından mahrum bırakılınca, Hentbol şubesi bir daha açılmamak üzere kapatıldı.

Türk sporunun bugüne dekne tür yönetim ve kafalarla savaşmak zorunda kaldığına bir örnek olarak, daha niceleri yaşanmış çirkinliklerden biri olarak bu olayı hatırlamak yararlı olur:
"Fenerbahçe Hentbol takımının Çarşamba günü Galatasaray ile yapacağı son maçta berabere kalması dahi üstüste üçüncü İstanbul şampiyonluğunu kazanmasına yetecekti. Takım Mecidiyeköy stadına gitmiş, hakem gelmediğinden, Hentbol Ajanlığının talimatname gereği laysmenlerden biri ile yaptırdığı maç 2-2 sonuçlanıp, Fenerbahçe 1945-46 İstanbul Şampiyonluğunu da kazanmıştır. Ancak, Fenerbahçe, Hentbol Şubesi kaptanı Sabri Kiraz'a, 24 saat sonra Perşembe günü aynı ajanlığın şu tebliği ulaştırıldı:
-Çarşamba günü yapılan maç, evvelce tayin olunan hakemle Cuma günü aynı saha ve saatte tekrarlanacak ve şampiyon takım, Türkiye birinciliklerine katılmak üzere, Cuma günü Ankara'ya gidecektir.

Haydarpaşa ve Boğaziçi liseleri öğrencilerinden oluşan Fenerbahçe takımını bir gün içinde toplama ve toparlamanın olanaksızlığı ve dolayısıyla da, şampiyonluğun oldu bitti ile el değiştirilmek istendiği açıktı. Nitekim, yeniden dahaya gelmeyen, daha doğrusu, gelmesine olanak bulunmayan Fenerbahçe takımı, hükmen yenik sayılıp plan ve tertip başarıya ulaşmış ve Ankara'ya gerçek şampiyon değil, ajanlığın arzuladığı takım gönderilmiştir.

Hentbol sporunun İstanbul'da sevilmemesi ve gelişmemesi için herşey yapıldı. Başta ezeli hastalık olan Kulüpçülük olmak üzere, maçlar hafta ortası ve Mecidiyeköy'de seyircisiz oynatılmış ve hiçbir surette teşvik görmemiştir. Oysa 8 Nisan 1945'de Kadıköydeki Fenerbahçe-Galatasaray futbol maçından önceki, aynı kulüplerin hentbol karşılaşması, 10 bini aşan seyirciyi heyecanla coşturmuştu. Fenerbahçe'ninezeli rakibini 7-4 yendiği 1944-45 liginin bu 2. devre maçı, yurdumuzun en ilgi çeken ve kalabalık hentbol maçı oldu. Bu maçın 2 ilginç anısı daha vardır: Birincisi, ligin ilk devresinde 6-5 yenilen Galatasaray'ın, rövanşı kazanmak amacıyla çok iyi hazırlanıp ilk haftayımı 4-1 önde kapamış olması, ikincisi de, kaleci Nuri Pekesen'in 2. haftayım 3 penaltı kurtararak, 4-7'lik galibiyet ve Fenerbahçe Hentbol takımının 1944-45 mevsimi şampiyonluğunu kazanmasında önemli rol sahibi olmasıdır.

İstanbul'da 1946'dan sonra, kırgın Fenerbahçe'siz, daha da seyircisiz ve sönük geçen Hentbol oyunları, uzun aradan sonra, 1976'da Federasyon kurulmasıyla, ciddi bir hüviyete büründü. 1977'de de Uluslararası federasyona şeref üyesi kabul olunması üzerine de yeni uygulamalarla salonda oynanmaya başladı.

alıntı
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://fenerbahce.forummotion.com
 
Fenerbahçe'de Hentbol Tarihi - Rüştü Dağlaroğlu'ndan
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Fenerbahce'nin Tarihi

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
fenerbahce :: Diğer Branşlarımız-
Buraya geçin: